Myötätuntoinen mieli

Se on vaikeaa. Varmaan jokaiselle meistä. Jokainen meistä moittii itseään ajoittain. Yleinen uskomus lienee, että pieksemällä itseään pääsee pidemmälle. Vai onko sittenkään? Olenko vain niin perkeleen pihalla, että luulen kaikkien muidenkin olevan itselleen saatanan kriittisiä.

Olen kirjan sivuilla. Niillä sivuilla Arto Pietikäinen ohjaa ja opastaa kohti myötätuntoisempaa mieltä. Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista. Se voi auttaa paremman elämän löytämisessä, ongelman ratkaisussa tai muussa pulmatilanteessa. En millään pysty referoimaan koko kirjaa yhteen postaukseen, joten kirjoittelen ain vähän omia tuntemuksiani ja tärkeimpiä ajatuksiani.

Luen naamakirjassa ajoittain rankkaakin itsekritiikkiä. Se tekee mieleni apeaksi. Tuntuu kurjalta kun ihmiset moittivat itseään. Silti pidän oikeutenani pilkata ja soimata itse itseäni vähän väliä.

Onko se oikein? No ei tietenkään ole. Minulla ei ole oikeutta moittia itseäni niin ankarasti koko ajan. Se tekee olostani vain huonomman ja huonomman. Se tekee minusta pienen pikkuriikkisen ja kipeän ihmisen.

Miten sitten olla itselleen lempeä. Tuntuu ihan lässyykseltä alkaa silittelemään itseään käsivarteen, hymyillä itselleen peilistä tai jutella mukavia. Mutta ei se ole lässytystä. Se on itselleen myönteistä käytöstä jota tekisit parhaalle ystävällesikin. Miksi et siis itsellesi.

Kuvitteleppa että paras ystäväsi yrittää laihduttaa ja hän ratkeaa syömään koko kakun kerralla. Sanotko hänelle: "Senkin lihava sika! Miten ihmeessä voit olla noin tyhmä?" Vai ennemminkin näin: "Hei, ei se mitään. Huomenna on uusi päivä. Maailma ei kyllä ole kaatunut yhteen kakkuun ennenkään. Otetaanko vaikka smothiet jälkkäriksi?"

Kuvittele mitä sanoisit parhaalle ystävällesi samassa tilanteessa ja toista nuo sanat itsellesi. Kokeile nyt herran jumala. Ei se sinusta nössöä tee!

Voit kokeilla myös kirjoittaa itsellesi myötätuntoinen kirje. Kuten vaikka näin:

"Moikka Jasmiini.

Älä ole niin ankara itsellesi. Sinä olet kaunis ja upea nainen. Ei elämä voi kaatua yhden kakkusen, keksin, lakupatukan takia. Huomaat, ettei se tehnyt puntarilukemallesi mitään pahaa, joten älä murehdi sitä. Voit hyvin tarttua aamulla uudestaan smoothien pulloon ja voit paljon paremmin. Kokeile vaikka.
Et voi pudottaa painoasi kahdessa viikossa, jos se on tullut sinulle kahdessa vuodessa. Eihän sinun edes tarvitse pudottaa painoasi jos et halua. Olet täydellinen noin. Sinulla on kauniit silmät ja ihana hymy. Valloittava huumorintaju ja mieletön mielikuvitus. Olet hyvä kirjoittamaan, eikös se ole tärkeämpää kuin muutama sentti vyötäröllä? Tiedän, tiedän. Ajattelet nyt; "Niitä senttejä on niin helvetisti!" Mutta jos olet realisti, niin ei niitä niin paljon ole. Ja vaikka olisikin niin mitä väliä sillä on jos et rakasta itseäsi? Sinä rakastat itseäsi kyllä, olet vain hukannut sen jonnekin. Läydät sen vielä, lupaan sen.

Terveisin minä."

Tee itsellesi Itselle Hyvää Tekevien Tekojen Lista. Vaikkapa tällainen:
- kävele luonnossa
- käy kampaajalla
- syö pala suklaata
- halaa miestäsi ja lapsiasi
- tee tietoisuustaito harjoitteita
- juo lasillinen hyvää viiniä
- juo lasillinen kylmää vettä
- laita kynttilöitä palamaan
- syleile valoa
- juo raikas smoothie

Palaa listaan aina, kun on vaikeaa. Ei tarvitse yrittää sulkea huonoja ajatuksia pois, vaan antaa niiden olla. Niitä tulee ja niitä menee. Ei tarvitse vaipua itsesääliin tai ryhtyä narsistisen itserakkaaksi voidakseen olla itselle lempeä.

Kommentit

Suositut tekstit